Summa en de Gemeente Eindhoven komen samen tot nieuwe oplossingen

Summa en de Gemeente Eindhoven komen samen tot nieuwe oplossingen

Wethouder Staf Depla

Het personeelstekort in de logistieke sector neemt al een aantal jaar flink toe. Binnen het project Samen Slim Logistiek Vooruit werkt Summa Transport & Logistiek samen met organisaties, andere scholen en overheden om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen voor dit probleem. Een sterk partnerschap met gemeenten in de regio is hierbij van groot belang. Staf Depla, wethouder van Economie, Werk en inkomen en Beroepsonderwijs in Eindhoven deelt zijn visie.

“De gemeente Eindhoven doet veel om de afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven te verbeteren. Dat betekent veel meer stageplekken en een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, zodat jongeren betere kansen hebben op werk en onze bedrijven goed opgeleide mensen krijgen.” – Staf Depla, wethouder Eindhoven

Nederland is al jaren een grote speler op het gebied van logistiek en transport. Maar de logistieke sector dreigt in de komende jaren met een groot tekort aan personeel te komen zitten, vooral nu de economie aantrekt en de vraag naar logistiek medewerkers sterk toeneemt. Een bijkomende factor is de snelle digitalisering van de sector. Doordat technische innovaties steeds sneller hun intrede nemen zal de vraag naar hoger opgeleide werknemers de komende jaren blijven stijgen. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe oplossingen.

Prognose aantal banen in hogere logistieke functies

Tekorten aanvullen

Aan de ene kant motiveert Summa Transport & Logistiek jongeren om weer massaal te kiezen voor een carrière in de transport- en logistieksector. Met diverse inspirerende projecten laat Samen Slim Logistiek Vooruit zien dat deze sector niet eentonig is, maar dat hier juist grote kansen liggen. Het tekort kan ook op een andere manier worden aangevuld. De gemeente Eindhoven zoekt oplossingen tegen de grote werkloosheid onder jongeren met minder kansen op de arbeidsmarkt en werklozen die in hun eigen sector niet meer aan de slag kunnen.

“De grootste uitdaging zit in het enthousiasmeren van de kandidaten voor een branche waar zij niet altijd bekend mee zijn. Door het grote aanbod aan opleidingen en vakgebieden is het voor de kandidaten lastig een goede keuze te maken en zijn ze snel geneigd te kiezen voor wat ze al kennen.” – Staf Depla

De gemeente Eindhoven organiseert regelmatig banenmarkten, rondleidingen en speeddates bij bedrijven om jongeren en werklozen sneller in contact te brengen met werkgevers in de regio. “We gaan ook in gesprek met ondernemers om de behoeften te bepalen. Op die manier proberen wij vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen,” vertelt Staf. Een van de initiatieven waarin Staf namens de gemeente Eindhoven samenwerkt om de instroom van personeel in de logistieke sector te bevorderen is het Platform Logistiek Zuidoost Brabant. Binnen dit initiatief werken ondernemers, onderwijsinstellingen en organisaties uit de regio samen om het dreigende tekort in de logistieke sector tegen te gaan.

Wethouder Staf DeplaNieuwe oplossingen

In de regionale samenwerking Leren en Werken regio Eindhoven komen de gemeente Eindhoven, het Summa College en het UWV samen. Staf legt uit wat dit initiatief inhoudt: “Doordat in diverse branches een afstand is ontstaan tussen vraag en aanbod is het van belang om goed te onderzoeken hoe we dit kunnen oplossen. Dit doen we onder andere door middel van de inzet van brancheopleidingen. Hierbij worden kandidaten, vaak zij-instromers, door middel van een intensieve, kortdurende opleiding omgeschoold.” Een voorbeeld van zo’n omscholing is de eenjarige Koeriersopleiding van Summa Transport & Logistiek. Werkloze jongeren zonder diploma uit de regio Eindhoven krijgen één dag in de week les en werken vier dagen bij een logistiek bedrijf. Met hun diploma op zak kunnen ze vervolgens meteen aan de slag in de sector. Met dit soort vernieuwende initiatieven lossen scholen, organisaties en overheden samen de vraagstukken in de transport en logistiek op.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

4 × 5 =