Onderwijsinnovatie: Geïntegreerd leren door middel van challenges

Geïntegreerd leren

Onderwijsinnovatie: Geïntegreerd leren door middel van challenges

Summa College Transport & Logistiek is constant bezig om in samenwerking met partners te innoveren. Onze slogan is niet voor niets: Samen Slim Logistiek Vooruit. Kennisdeling tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de publieke sector is belangrijk om ons onderwijs te kunnen blijven afstemmen op de eisen van de toekomst.

Geïntegreerd leren door middel van challenges

Onze studenten staan veel op de werkvloer en de stage is een groot en belangrijk onderdeel van de opleiding. Naast de stage willen we studenten echter ook op een andere, praktijkgerichte manier laten kennismaken met het werkveld, namelijk met behulp van challenges.

Practoraat gaat schakelrol vervullen

Met behulp van de RIF-gelden gaan we een practoraat inrichten. Het practoraat gaat uitdagingen uit het bedrijfsleven halen, deze uitdagingen omzetten in onderwijs en samen met docenten praktijkgerichte onderzoeken koppelen aan de juiste studenten. We starten met het practoraat in februari 2019, maar er staan al een aantal mooie challenges voor onze studenten klaar.

Challenges

We gaan een mooie challenge aan bij het Baanderherencollege in Boxtel. Zij willen graag advies over en hulp bij het opzetten van een uitgiftepunt voor ge- en verbruiksmaterialen. Uitdagingen hierbij liggen vooral op het gebied van voorraadbeheer, magazijnlay-out, routing en planning. Studenten van de opleiding Manager Transport & Logistiek gaan een bezoek brengen aan de school en in groepen uitwerken hoe het uitgiftepunt er het best uit kan komen te zien. Dit wordt vervolgens gepresenteerd aan het college.

Helpen en meedenken

Een andere mooie uitdaging uit het bedrijfsleven ligt bij Eriks, leverancier van werktuigbouwkundige componenten en technische diensten. Zij vragen onze hulp bij verbeteringen op het gebied van voorraadbeheer. Onze studenten kunnen helpen met uitvoerende werkzaamheden zoals inventariseren, maar ook op een hoger niveau meedenken. Dit doen wij bijvoorbeeld samen met een technologiepartner met wie we kijken naar verbeteringen in systematiek, processen en procedures.

De volgende stap…

In de onderstaande video kunt u zien hoe we afgelopen periode een eerste oefening deden met een challenge. Tweedejaars studenten van de opleiding Manager Transport & Logistiek liepen een dag mee bij Exten, een organisatie die via rapid prototyping kleine series op de markt zet. Studenten modelleerden de keten in het warehouse managementsysteem van Realtime Solutions. Ons volgende doel is om challenges als deze gestructureerd in ons lesprogramma te krijgen. Jos Clee, Docent bij Summa Transport & Logistiek, zegt hierover: ‘We willen dat bedrijven zo enthousiast worden dat ze ieder jaar studenten van ons willen inschakelen.’ 

Terugkoppeling

Belangrijk voor ons is de terugkoppeling die wij naar aanleiding van een challenge krijgen. Zo gaven bedrijven aan dat ze het prettig zouden vinden als studenten ICT vaardiger worden. Dit onderdeel van ons onderwijs hebben we naar aanleiding daarvan verbeterd. Daarnaast willen we de doorstroom van het mbo naar het hbo in de transport en logistiek verbeteren. Daarom wordt op dit moment in samenwerking met Fontys een Associate Degree ingericht.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vijf + dertien =