Het WMS-lesprogramma: van lesboek naar praktijk

WMS-lesprogramma in de klas

Het WMS-lesprogramma: van lesboek naar praktijk

Summa Transport & Logistiek ontwikkelt samen met Realtime Solutions een warehousemanagementsysteem met een lescyclus voor het onderwijs. Met deze WMS-game maken studenten op school kennis met technologische toepassingen uit de praktijk.

In het transport- en logistiekonderwijs is veel aandacht voor planningen en management. Maar de studenten krijgen vaak les uit een boek, terwijl in de praktijk veel ICT-toepassingen worden gebruikt voor het uitvoeren van deze werkzaamheden. Hoe breng je die praktijk nou bij de studenten op school? Realtime Solutions en Summa Transport & Logistiek ontwikkelen WMS-lesmateriaal voor studenten. Hierdoor kunnen de studenten leren met realistische bedrijfssituaties in gamevorm.

We zijn Summa heel dankbaar, omdat ze beseffen dat er een hele grote behoefte is aan software waarmee jongeren kunnen leren én dat dit tijd kost om op te zetten. Die tijd hebben we gekregen.” – Jeff van Hek, Business Development Director Realtime Solutions

Makkelijk en snel

Met een WMS worden voorraad, orders en planningen in een magazijn beheerd. Realtime Solutions maakt al ruim tien jaar warehousemanagementsystemen. Het unieke aan hun WMS, Warehouse Online, is dat deze volledig in de cloud draait. Klanten die de software aanschaffen starten met een basisversie die ze zelf aan kunnen vullen. “Iedereen ‘kletst’ met het grote datasysteem, maar doordat ze met maar een aantal functionaliteiten beginnen is het niet ingewikkeld”, vertelt Jeff van hek, Business Development Director bij Realtime Solutions. Het WMS is daardoor sneller, gemakkelijker en goedkoper te implementeren dan traditionele oplossingen. Dat maakt hem uitermate geschikt voor gebruik in het onderwijs!

“We willen de studenten op alle niveaus kennis laten maken met dit soort software. Door het WMS-lesprogramma in te zetten leren ze omgaan met redelijk eenvoudige en moderne geautomatiseerde voorraadbeheer.” – Jos Clee, docent bij Summa Transport & Logistiek

Praktijk in de klas

Realtime Solutions heeft veel kennis in huis van warehousemanagementsystemen en docenten weten hoe ze de kennis moeten overbrengen in een onderwijsprogramma. Door deze expertises te combineren en intensief samen te werken ontstaat een meerwaarde voor het onderwijs. Met het nieuwe WMS-lesprogramma kunnen docenten met maar twintig minuten voorbereidingstijd lessen van twee uur draaien. Jeff: “Wij geven casussen uit de praktijk, bieden achtergrondinformatie en beschrijvingen en leveren zelfs presentaties en lesmateriaal. De docent coacht de leerlingen met het gebruik van de software.” Omdat alles in de cloud staat kunnen ze direct ingrijpen wanneer dat nodig is. Het systeem werkt daardoor altijd. Met dit onderwijsprogramma zijn de studenten beter voorbereid op hun toekomstige werk. En dat is wat we willen!

WMS-lesprogramma in de klas

Positief ontvangen

Toen Jos Clee, docent bij Summa Transport & Logistiek, hoorde over het project gaf hij meteen aan daar met Summa bij aan te willen sluiten. Inmiddels draait het WMS-lesprogramma al volop. “Voor niveau 4 zijn we nu lescyclussen aan het simuleren met competitie-elementen. Dat valt goed bij de jongens”, vertelt Jos. De feedback van de studenten is heel positief, met een studentwaardering van minimaal 8,5! Veel studenten geven aan dat ze zelfs willen dat het lesprogramma ze nog meer uitdaagt of dat het langer duurt. Jos: “De studenten waren van het begin tot het eind gefascineerd. Er ging niemand de klas uit, zelfs niet om naar de wc te gaan.” Doordat Summa al in zo’n vroeg stadium betrokken is bij dit project mogen ze ook invloed uitoefenen op het ontwerp. De feedback van de studenten is dus heel belangrijk!

Verdere ontwikkelingen

In de volgende pilotfase van de ontwikkeling van het lesprogramma richten de studenten hun eigen WMS in. Niveau 4-studenten krijgen een casus van een echt bedrijf uit Eindhoven waar Warehouse Online draait. “De studenten krijgen een blauwdruk van de assemblage van een tomatensorteermachine. Vervolgens doorlopen ze alle logistieke stappen om de machine te laten assembleren, van orders importeren tot het maken van de pakbon”, legt Jeff uit. Uiteindelijk gaan ze langs bij het bedrijf dat de casus heeft geleverd om te kijken hoe het in de praktijk werkt. Dankzij dit soort initiatieven bereiden studenten zich steeds beter voor op hun carrière in de transport en logistiek.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =